Czy znamy właściwości zielonej kawy w tym jej dobroczynny wpływ na zdrowie? Kawę pijemy w bardzo różnych miejscach i przy różnych okazjach.  Mieloną , rozpuszczalną z cukrem z mlekiem lub z innymi dodatkami. W większości pijemy kawę czarną. Ale na naszym rynku jest dostępna znacznie zdrowsza kawa posiadająca właściwości opóźniające starzenie oraz wspomaga odchudzanie. To ziarna zielonej kawy – których obróbka kończy się przed cyklem palenia. Smak posiada trochę słabszy i jest mniej aromatyczna od swojej czarnej krewniaczki ale za to posiada bardzo silne działanie prozdrowotne. Znawcy kawy twierdza że w smaku przypomina zieloną herbatę. Posiada taka samą ilość kofeiny co kawa czarna i równie dobrze działa pobudzająco.

Właściwości zielonej kawy

Właściwości zielonej kawy
foto: en.wikipedia.org/wiki/File:75_degrees_green_coffee.png

Skąd prozdrowotne właściwości zielonej kawy?

W ziarnach kawy zielonej istnieje bardzo dużo kwasu chlorogenowego (ACG), jest to naturalny polifenolen posiadający bardzo mocne właściwości antyoksydacyjne , co pomaga zapobiegać proces starzenia się naszego organizmu i zmniejsza rozwój komórek rakowych. Właściwości przeciwutleniające są trzykrotnie silniejsze aniżeli w zielonej herbacie.

Kwas chlorogenowy zawarty w ziarnach zielonej kawy ma korzystny wpływ na obniżenie cukrów w naszym przewodzie pokarmowym dlatego nasz organizm silniej pobiera swoje zapasy. Kolejną jego zaleta to właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne.

Ale to jeszcze nie wszystko do czego jest zdolny ten związek. Zdaniem japońskich uczonych gdy połączymy kwas chlorogenowy z kofeiną bardzo mocno można obniżyć stopień przyswajania glukozy przyswojonej w naszym ciele pod postacią tłuszczu. To co odkryli japońscy uczeni zadecydowało że zielona kawa stała się jednym ze skuteczniejszych środków na odchudzanie. Japończycy twierdzą że codzienne picie zielonej kawy możemy obniżyć w naszym ciele zawartość tłuszczu o 15 do 30 proc.

Zawarty w zielonej kawie kwas kawowy działa przeciwzapalnie, żółciopędnie i przeciwmiażdżycowo, jest również antyoksydantem. Spożywanie zielonej kawy powstrzymuje rozwój cukrzycy typu 2 , dobrzy wpływa na funkcjonowanie nerek , zapobiega powstawanie kamieni żółciowych oraz przyśpiesza trawienie. Ma dobroczynny wpływ na pracę umysłu, pamięć i koncentrację.

Jak zachować właściwości zielonej kawy podczas przyrządzania?

Na naszym rynku można spotkać wiele suplementów diety z wyciągiem zielonej kawy. Ale możemy ją również pić jak kawę czarną. Sposób przyrządzania niczym się nie różni od jej czarnej kuzynki. Jedyny warunek to nie zalewamy ją wrzątkiem bo zniszczyło by to korzystne substancje. Woda powinna mieć 90 d0 95 stopni. Dosładzamy cukrem , miodem albo pijemy z mlekiem. Najlepiej kupować kawę już zmielona bo kawa w ziarenkach jest bardzo twarda i mogła by uszkodzić młynek.

Znawcy oraz smakosze tej kawy twierdzą że dzienna dawka to dwie , trzy filiżanki dziennie tak profilaktycznie jako dodatek do nisko kalorycznej diety w trakcie odchudzania. Zieloną kawę najlepiej pić przed śniadaniem – pomoże to zredukować wagę o około 2 kg. przeciągu miesiąca. Czy te właściwości zielonej kawy przemawiają za jej stosowaniem codziennie?

źródło: EPN/mmch/kuchnia.wp.pl