Węgiel drzewny to wspaniały produkt do przeprowadzenia terapii odtrucia organizmu z toksyn i odbudowania prawidłowej flory bakteryjnej jelit. Trzeba to jednak zrobić prawidłowo, terapia nie jest wskazana dla osób, które cierpią na chroniczne zaparcia. W takim przypadku ich stan może jeszcze się pogorszyć. Koniecznym dodatkiem do przeprowadzenia kuracji jest kefir, który musimy sami przygotować. Kuracja jest szczególnie przydatna osobom, które mają problemy z jelitami – wzdęcia, nadmiar gazów, zwiększony ruch robaczkowy jelit, zapalenie jelita grubego, nadwrażliwe jelito grube itp. Powinna ona trwać 30 dni, a węgiel drzewny stosujemy w ilości 1 tabletki na 10 kg masy ciała.
Ale węgiel drzewny to dopiero jeden ze składników kuracji.
Drugim składnikiem kuracji jest kefir, przygotowywany samodzielnie z mleka i drożdże kruche (drożdże kefirowe). Kefir jest lekko gazowanym mlecznym napojem fermentowanym. Produkowany jest z użyciem tzw. ziaren kefirowych w skład których wchodzą bakterie oraz drożdże. Ziarna kefirowe swym wyglądem i strukturą przypominają nieco kalafior. Tradycyjnie ziarna kefiru w postaci wysuszonej służyły do produkcji kefiru całym rodzinom. Właściwie przechowywane nie tylko po dodaniu do mleka zamienią go w kefir ale także intensywnie się dzielą produkując biomasę.
Unikalny smak kefiru zawdzięczany jest procesowi fermentacji mlekowej u alkoholowej, prowadzonej przez bakterii i drożdże. W jej wyniku powstają takie substancje jak kwas mlekowy, alkohol etylowy, dwutlenek węgla a także aldehydy i dwuacetyl posiadający orzechowy smak. Ze względu na formę kwasu mlekowego zawarty w kefirze (a także maślance), jest on zalecany dla małych dzieci bardziej niż jogurt..
Włączenie kefiru do co dziennego menu do prosty i skuteczny sposób na dostarczenie organizmowi probiotyków. Ważne jest jednak nie tylko samo dostarczenie bakterii pro biotycznych, ale także aby zrobić to skutecznie. Momentem krytycznym jest tu bezpieczny transport bakterii pro biotycznych przez żołądek, w którym panują niesprzyjające dal większości bakterii warunki. Mleko dzięki swojemu alkalicznemu odczynowi ma działanie buforujące na kwas żołądkowy, chroniąc w ten sposób probiotyki. Produkty mleczne, w tym kefir, są bezpiecznym sposobem transportu dla probiotyków.
Kurację zaczynamy od przygotowania kefiru. Tu znajdziesz opis i możliwość zamówienia drożdży kefirowych. Następnie węgiel drzewny w odpowiedniej ilości rozkruszamy najlepiej w moździerzu. Do szklanki kefiru wsypujemy węgiel drzewny, dobrze mieszamy i wypijamy na czczo. I tak przez 30 dni.
Pamiętajmy, że stolec będzie zabarwiony na czarno.
Najnowsze komentarze