Ogólnopolski program „Uwolnij się od toksyn”, w którym konsultanci dietetycy udzielali informacji za pośrednictwem specjalnie uruchomionej infolinii, ujawnił że dzwoniące osoby rzadko widzą różnicę między oczyszczaniem organizmu a odchudzaniem. Dużo osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że toksyny to nie tylko substancje wdychane z powietrzem ale to również związki dostarczane z pożywieniem. Żywność jest coraz częściej skażona ponieważ: po pierwsze – środowisko w którym powstają surowce do jej produkcji jest zanieczyszczone; po drugie – do jej produkcji używa się coraz częściej i więcej chemicznych substancji polepszających i utrwalających gotowy produkt.

Gwiazda Tańca z gwiazdami, ambasadorka programu „Uwolnij się od toksyn” o diecie oczyszczającej z toksyn rozmawia ze specjalistką żywienia, dr Ewą Matyską – Piekarską.

Jak uniknąć toksyn:

w żywności:

  • wybieraj żywność ze sprawdzonych źródeł­
  • sprawdzaj etykiety na żywności i wybieraj produkty z minimalną ilością konserwantów i ulepszających­
  • staraj się zastępować żywność puszkowaną mrożonkami lub produktami suszonymi­
  • przed spożyciem zawsze myj i obieraj warzywa i owoce
  • stosuj filtry do wody­
  • jeżeli hodujesz rośliny w przydomowym ogródku, zwróć uwagę, czy jest położony dostatecznie daleko od ulicy
  • zawsze wybieraj organiczne metody uprawy roślin

w kosmetykach:

  • nie używaj kosmetyków zawierających syntetyczne substancje zapachowe­
  • ogranicz długoterminowe używanie trwałych farb do włosów

w domu:

  • nie korzystaj z mebli i wykładzin, których powierzchnia pokryta została substancjami chemicznymi, zastąp je przedmiotami wykonanymi z produktów naturalnych­
  • zrezygnuj z garnków aluminiowych­
  • nigdy nie podgrzewaj żywności w folii

Znam naturalny produkt pozwalający bezpiecznie i skutecznie wyeliminować z organizmu nagromadzone toksyny.

Źródło: beztoksyn.pl