Naturalne olejki eteryczne – lepsze niż kosmetyki

Przemysł kosmetyczny oferuje nam ogromną ilość możliwości i rozwiązań. Mamy dostęp do niezwykłych produktów, które zazwyczaj obiecują cudowne wyniki.

Często jednak przekonujemy się, że najlepsze produkty i metody są dawno odkryte i prawie tak stare jak cywilizacja.

Wiadomo, że już w starożytności ludzie korzystali z dobrodziejstw natury. Któż nie słyszał, że herosów przed olimpiadą namaszczano oliwą, a Kleopatra kąpała się w mleku oślim. Przez lata zarzuciliśmy znajomość tych kosmetyków na rzecz dużo bardziej rozreklamowanych produktów przemysłu kosmetycznego.

Obecnie jednak obserwujemy prawdziwy renesans naturalnych kosmetyków, gdyż okazało się, że wiele składników dodawanych do kosmetyków w procesie produkcji, ma bardzo negatywny wpływ na organizm ludzki. Do łask wracają więc olejki i oliwy, oraz produkty wykonane na ich bazie. Do najbardziej znanych należą: arganowy, migdałowy, kokosowy, oraz masło shea. Lista takich darów natury jest dużo dłuższa podobnie jak lista starych receptur i sposobów dbania o zdrowie i urodę naszych praprababek.

Są one mimo swej prostoty, zaskakująco skuteczne i jednocześnie wpisują się w trend bycia eko. Warto przy tym pamiętać, że ich otrzymywanie nie niszczy środowiska naturalnego oraz wspiera rozwój ekonomiczny poszczególnych regionów i społeczności. Niezwykle istotnym faktem jest bogactwo składników oferowane przez tego typu kosmetyki. Jest to prawdziwa uczta dla naszego organizmu. Dlatego warto sięgać i korzystać przynajmniej z tych najbardziej polecanych. Wszystkie naturalne olejki eteryczne są znakomitym uzupełnieniem masażu, stosowanym w gabinecie masażu Euforium w Łodzi.

Olejek arganowy – cieszy się obecnie chyba największą sławą najzupełniej zasłużenie, pochodzi z Afryki, a ściśle rzecz biorąc z południa Maroka. Wytłaczany jest z pestek owoców arganii żelaznej – drzewa które rośnie tylko w tym jednym regionie. Tłoczony jest często w małych manufakturach tradycyjnymi metodami. Pozyskiwanie oleju wpływa w znaczący sposób na rozwój ekonomiczny Berberów. Ceniony jako składnik wielu kosmetyków zyskał nawet przydomek: „płynne złoto Maroka” – z powodu jego znaczenia jak również z powodu koloru – może przybierać kolor od jasno- do ciemno-złotego. Jest uważany za najcenniejszy z olejków w kuracji odmładzającej dla cery dojrzałej. Ponadto ma cenne właściwości zdrowotne gdyż poprawia odporność organizmu. Wpływa również na obniżenie poziomu cholesterolu oraz poprawia krążenie.

W zależności od sposobu produkcji różni się kolorem i zapachem, a w konsekwencji również przeznaczeniem. Olej otrzymywany z prażonych orzechów jest ciemniejszy i pachnie orzechowo. Przeznaczony jest do używania w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Olejek dla celów kosmetycznych tłoczony jest ze świeżych orzechów i charakteryzuje się jaśniejszym, złocistym kolorem oraz specyficznym zapachem, dla niektórych niekoniecznie przyjemnym. W zasadzie oba rodzaje olejków są jadalne, choć smak i zapach olejku z prażonych orzechów jest bardziej preferowany w kuchni. Natomiast jeśli chodzi o kosmetykę, to lepiej używać olejku z nieprażonych orzechów, gdyż cechuje się on lepszymi właściwościami pielęgnacyjnymi spowodowanymi większą zawartością cennych składników odżywczych.
W temperaturze pokojowej zachowuje płynną konsystencję i jest długotrwały.

Cechy:
– Wyjątkowo bogaty w witaminę E.
– Składa się w 80% z nienasyconych kwasów tłuszczowych.
– Zawiera liczne związki o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwwolnorodnikowym, antykancerogennym, promieniochronnym, fotoprotekcyjnym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym. Chroni przed nowotworami skóry i przed fotostarzeniem.
– Przy dłuższym stosowaniu wspomaga odbudowę płaszcza hydrolipidowego skóry.
– Najlepszy do pielęgnacji skóry dojrzałej, wrażliwej, suchej i alergicznej.
– Miejscowo łagodzi bóle stawowe i mięśniowe, gdyż posiada właściwości przeciwzapalne.
– Znakomicie nadaje się do używania podczas masażu.
– Olejek arganowy zabezpiecza przed odparzeniami i pielęgnuje delikatną skórę niemowląt,.
– Pomaga pielęgnować skórę ludzi starszych lub przewlekle chorych, skazanych na długotrwałe leżenie w łóżku.

Olejek migdałowy – otrzymywany ze słodkich migdałów. Jest bardzo delikatny, dzięki czemu nadaje się dla każdej skóry, a zwłaszcza suchej i wrażliwej. Łagodzi podrażnienia, nawilża i wygładza. Pomaga przywrócić prawidłowe pH skóry. Dobry zarówno jako balsam dla ciała, nawilżający olejek kąpielowy jak i maseczka na przesuszone pobytem na słońcu włosy. Ponadto dobry do sałatek. Czyż nie jest doskonały? O jego klasie może świadczyć fakt, że od dawna już jest stosowany do pielęgnacji skóry niemowląt.
Cechy:
– Nadaje się do każdej skóry, a zwłaszcza suchej i wrażliwej.
– Wygładza, nawilża, łagodzi podrażnienia.
– Pomaga przywrócić prawidłowe pH skóry.
– Poprawia stan paznokci i włosów.
– Poprawia pamięć.
– Obniża cholesterol.

Olejek kokosowy – nazywany jest również masłem lub tłuszczem kokosowym, gdyż w temperaturze poniżej 25 stopni przybiera postać stałą i przypomina wyglądem smalec. Na szczęście nie ma jego zapachu 😉 Możemy kupić olejek kokosowy w wersji rafinowanej i nierafinowanej. Rafinowany – bez zapachu, dobrze się wchłania. Jest bardzo popularny w gabinetach masażu – używany samodzielnie lub jako olejek bazowy do mieszania z innymi olejkami np. migdałowym czy arganowym, Nierafinowany olejek ma bardzo intensywny zapach kokosu co nie każdemu może odpowiadać.
Olejek kokosowy rafinowany ma długi termin przydatności do spożycia – aż dwanaście miesięcy. Jest doskonały do smażenia dzięki odporności na wysokie temperatury. Nadaje się również do kanapek, sałatek i wielu dań.

Olejek kokosowy najbardziej ceniony jest za swoje właściwości kosmetyczne:
– Świetnie nawilża i odżywia suchą skórę i włosy.
– Pomaga niwelować efekty starzenia.
– Wspomaga pielęgnację skóry uszkodzonej przez nieodpowiednie korzystanie ze słońca.
– Pielęgnuje i natłuszcza nawet skórę atopową – polecany przy AZS (Atopowym Zapaleniu Skóry).
– Świetny do masażu.

Masło shea – to kolejny bardzo uniwersalny, ale też znakomity produkt. Jest wytłaczany z nasion afrykańskiego drzewa – Masłosz Parka (ponoć uznawanego za święte i czczonego od tysięcy lat). Inne nazwy to: masło karité, olej z masłosza, masło galam. Ma postać białawej pasty, prawie bez zapachu i smaku.
Cechy:
– Regeneruje i odżywia skórę.
– Odżywia włosy.
– Chroni skórę przed wolnymi rodnikami oraz niekorzystnymi warunkami pogodowymi: zimnem, wiatrem i mrozem.
– Łagodzi zmiany alergiczne.
– Przyspiesza gojenie drobnych skaleczeń.
Masło shea jest odpowiednie zarówno dla kobiet w ciąży jak i dla małych dzieci. Kobiety w ciąży mogą dzięki niemu zapobiegać rozstępom u siebie, natomiast młode mamy mogą przy jego pomocy dbać o pielęgnację skóry dziecka, zapobiegając odparzeniom pieluszkowym.

Jak widać natura zadbała o nas w stopniu znakomitym. Mamy świetne produkty o bardzo szerokim działaniu, a co równie istotne – bez niepożądanych skutków ubocznych. Właściwości jakie nam oferują mogą być w pełni wykorzystane w trakcie zabiegów kosmetycznych takich jak np.: zabiegi ujędrniające, masaż antycellulitowy czy inne zabiegi pielęgnacyjne.

Wszystkie wymienione i niewymienione olejki są znakomitym uzupełnieniem masażu, gdyż pomagają dbać o stan skóry i zdrowie, a nie tylko dają poślizg dłoniom masażysty. Skóra rozgrzana masażem może w pełni skorzystać z bogactwa składu naturalnych olejków, dzięki czemu zabieg ten będzie jeszcze bardziej korzystny dla zdrowia i urody. Nie darmo najlepsze zabiegi w salonach SPA oparte są na wykorzystaniu naturalnych kosmetyków.

To może być również pomysł na wspaniały prezent dla siebie lub kochanej kobiety albo prezent dla koleżanki – masaż kosmetyczny z wykorzystaniem któregoś z wymienionych olejków.

Troszcząc się o urodę, dbamy jednocześnie o zdrowie.